Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Κάτι τρέχει με το ΕΣΠΑ …

Με έκπληξη σήμερα έμαθα από το http://www.espa.gr πληροφορίες για την «Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων στο «Σχέδιο Επιμερισμού Ρίσκου και Συγχρηματοδότησης  για Μικροδάνεια» της Πρωτοβουλίας JEREMIE».

Ας δούμεαρχικάτι είναι το JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises) … 

Ορισμός: 

Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις …

Αποτελεί ένα Χρηματοδοτικό εργαλείο, που είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕΤεπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων στις περιφέρειες της ΕΕ.

Απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς με στόχο αυτά να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των εν λόγω επιχειρήσεων.

Ο καθένας μπορεί να διακρίνει  στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=229) με ποια ημερομηνία (9/11/2010) ανακοινώθηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Η παραπάνω ανακοίνωση ενημερώνει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – σήμερα – να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, εφ’ όσον ενδιαφέρονται, στις κατά τόπους περιφέρειες και δίνει για τα σχετικά links, όπου ο καθένας μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες.

Επισκέφθηκα, λοιπόν, τις προτεινόμενες ιστοσελίδες (Επίσημες ιστοσελίδες περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων – ΠΕΠ) και σε ΟΛΕΣ διαπίστωσα ότι η τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν κάπου μέσα στον Ιούλιο του 2010. Αντίθετα, στο site του ΕΠ.ΑΝ. ΙΙ αναφέρει ως ημερομηνία λήξης την 22α Δεκεμβρίου 2010, ενώ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό.

Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω και τις αντίστοιχες εικόνες στο τέλος της ανάρτησης.

Δεδομένης, λοιπόν, της οικονομικής κρίσης, που πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κλείσιμο της κάνουλας χρηματοδότησης από τις τράπεζες σχεδόν σε κάθε μη κερδοφόρα - σε εύρος τριετίας - επιχείρηση, το Υπουργείο Οικονομίας προχωράει σε μία ακόμη προκήρυξη χωρίς να έχει ενημερώσει καν τους αρμόδιους φορείς που θα την υλοποιήσουν. 

Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο την ανακοίνωσαν τώρα, ενώ "έτρεξε" το καλοκαίρι;
Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στο συνολικό προβληματισμό που διέπει τον τελευταίο καιρό τον επιχειρηματικό κόσμο αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το κατά πόσον είναι αξιόπιστο κάθε τι που ανακοινώνεται μέσω του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.



ΥΓ. Στις ερχόμενες ημέρες, θα υπάρξει και νέα τοποθέτηση σχετικά με την αξιοποίηση και την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013...






Δεν υπάρχουν σχόλια: